Hulumtimet e botuara në revistën BMC Cell Biology tregojnë se qelizat e vjetra të njeriut mund të rigjenerohen duke përdorur kimikate të ngjashme me resveratrolin, i cili është një substancë e gjetur në verë të kuqe dhe çokollatë të errët, transmeton Periskopi.

Studimi u krye nga studiues në Universitetet e Exeter dhe Brighton.

Lorna Harries, profesore e gjenetikës molekulare në Universitetin e Exeter, udhëhoqi hulumtuesit dhe autori i parë i kësaj letre është Dr. Eva Latorre, një bashkëpunëtore hulumtuese në të njëjtin institucion.

Studimi bazohet në kërkimet e mëparshme të Universitetit të Exeter, i cili zbuloi se faktorët e ashtuquajtur të splicing – të cilat janë një lloj i proteinave – priren të bëhen joaktivë teksa ne jetojmë.

Studiuesit shtuan kimikate të ngjashme me resveratrolin, në qelizat e plakjes të njeriut dhe gjetën se ata riaktivizuan këta faktorë splicing. Kjo, nga ana tjetër, jo vetëm që e bëri qelizat e vjetra të dukeshin më të reja, por ata gjithashtu filluan të ndaheshin përsëri, siç do të bënin qelizat e reja.

“Përsërita eksperimentet disa herë dhe në çdo rast, qelizat u rinovuan. Jam shumë e emocionuar nga implikimet dhe potenciali për këtë hulumtim, “shton Dr. Latorre.

Resveratroli është një kompleks që gjendet në kikirikë, rrush, verë të kuqe, çokollatë të errët dhe disa manaferra.

Loading...

Shpërndaj me

Loading...