Steroidet dhe tabletat që ndikojnë në zvogëlimin e rënies së flokëve mund të kenë ndikim negativ në fertilitetin mashkullor, sipas studiuesve. Ata paralajmërojnë se rreth 90 për qind e meshkujve që përdorën rregullisht një formë të steroideve anabolic ishin steril.

Paradoksi në të cilin meshkujt e zvogëlojnë mundësinë e arritjes së pasardhësve me qëllim që të duken më mashkullor quhet Paradoksi Mosman-Pasi, sipas shkencëtarëve që e përshkruan atë në literaturën profesionale.

Profesori në Universitetin Brawn në SHBA, James Mosman, konfirmon se marrja e steroideve për ndërtimin më të shpejtë të muskujve dhe medikamentet antirënie të flokëve mund të shkaktojë probleme me çiftet që duan të kenë fëmijë.

“Steroidet ndryshojnë mënyrën në të cilën testosteroni metabolizohet në trup. Kjo është provuar për të zvogëluar humbjen e flokëve, por efektet anësore mund të ndikojnë një disfunksionin erektil dhe rënien e lindshmërisë. Kam vënë re se disa njerëz që vijnë për testim të fertilitetit janë vërtet të mëdha. Ata priren të duken si kjo, por në një kuptim evolucionar ata janë në fakt shumë të dobët, sepse, pa përjashtim, nuk kishte spermatozoide”, pohon Mosman.

Ai shpjegon se steroidet anabolike imitojnë veprimin e testosteronit të hormoneve mashkullore dhe përdoren për të rritur dhe forcuar muskujt. Steroidet “mashtrojnë” hipofizën në mënyrë që testikujt të funksionojnë shumë shpejt.

“Gjëndrat reagojnë duke ndërprerë prodhimin e dy hormoneve të rëndësishme për prodhimin e spermës – FSH dhe LH. Një situatë e ngjashme ndodh te meshkujt që përdorin ilaçe për të parandaluar humbjen e flokëve”, tha Mosman.

Loading...

Shpërndaj me

Loading...