Shifrat e dobëta statistikore që ka dhënë ekonomia, për biznesmenët janë më shumë se të pritshme. Ende para formimit të Qeverisë së re, Oda Ekonomike e Maqedonisë Veriperëndimore ishte skeptike se gjërat do të shkojnë për mirë. Kriza e gjatë ka bërë të vetën, thotë për Alsat M – kreu i kësaj shoqate biznesi.

Në prezantimin tonë gjatë formimit të qeverisë, ne deklaruam se rritja ekonomike në fillim të vitit nuk do të ketë rezultate konkrete. Shpresojmë që në të ardhmen do të ketë rritje të cilën e promovoi Qeveria. Por ende nuk kemi një rezultat të tillë, por përpjekjet që i bën Qeveria për rritje ekonomike dhe stabilitet të ekonomisë ende nuk janë realizuar në realitet – tha Nebi Hoxha, kryetar i OEMVP.

Përgjegjësit për çështjet ekonomike në Qeveri, Angjushev dhe Tevdovski vazhdojnë të flasin me lehtësi se politikat qeveritare japin rezultate në të gjitha fushat, përveç në ndërtimtari. Por përfitimet kanë qenë të padukshme, sepse minus në ndërtimtarinë e ulët është shumë i madh.

Ne vendosëm të mos shkonim kah rruga e lehtë, por kah ajo më e vështira , t’i përvjelim mëngët dhe ta bëjmë atë që duhet. Ka rezultate dhe ne do të bëjmë gjithçka që të intensifikohet rritja. Unë jam optimist se do ta lëvizim rritjen tani por edhe në periudhën e ardhshme – u shpreh Dragan Tevdovski, Ministër i Financave.

A duhet të vazhdojmë të zbatojmë projekte që janë të dëmshme për qytetarët nga një këndvështrim financiar dhe janë teknikisht të papërpunuar dhe të paqëndrueshëm dhe në këtë mënyrë të gjenerojmë shpenzime që në fund do të paguhen nga qytetarët, dhe ndërkohë vetëm të tregojmë disa shifra që po ndërtohet ose të ndalemi dhe t’i zgjidhim problemet, dhe më pas t’i përfundojmë projektet – theksoi Koço Angjushev, Zëvendëskryeministër për çështjet ekonomike.

Për pesë ditë rresht, VMRO-DPMNE-ja opozitare akuzon Qeverinë për rritjen minimale ekonomike në tremujorin e parë prej vetëm 0.1%.Akuzat janë për fuqinë blerëse të reduktuar të qytetarëve, rënien e investimeve të huaja dhe vendase, aktivitet të dëshpëruar ndërtimor. Disa ekspertë paralajmëruan se vendi po përballet me një recesion. Viti i kaluar përfundoi me zero rritje ekonomike, ndërsa tremujori i parë me një rritje të PBV-së prej vetëm 0.1%.

Ile Petreski

Loading...

Shpërndaj me