Qeveria zvicerane me një milion euro do t’u ndihmojë rajoneve të pazhvilluara të vendit. Ambasadori zviceran u tha kryetarëve të komunave se ata duhet të kuptojnë se paratë që do t’i marrin do të duhet t’i investojnë në interes të të gjithë qytetarëve dhe për projekte vetëm për komunën me të cilën menaxhojnë, e jo për nevojat e tyre personale.

Prandaj do të duhet kohë për të ndryshuar ky mentalitet. Por mendoj se kjo është çështje kyçe, por kjo do të ndihmojë në marrjen e vendimeve më të decentralizuara. Shumë është me rëndësi transparenca në këtë proces, sepse bëhet fjalë për mundësi për përmirësimin e standardeve të qytetarëve, dy të tretat e parave vijnë nga fondet zvicerane dhe një e treta nga taksapaguesit e Maqedonisë, që do të thotë se është në interes të qytetarëve që edhe ata të përfshihen në procesin e monitorimit të këtyre projekteve- deklaroi Ambasadori i Zvicrës në Maqedoninë e Veriut.

Derisa administrata zvicerane paralajmëron kontrolle të rrepta për çdo euro të shpenzuar, për 50 milionë eurot që Qeveria maqedonase përmes Ministrisë së financave ua ndau komunave për kthimin e borxheve, nuk ka kurrfarë kontrolli.

Praktikisht, pushteti qendror nuk ka pozitë të madhe si nga aspekti i pushtetit apo nga aspekti i mekanizmave shteti që të ndikojë ndaj gjithë kësaj, por gjithsesi ka mekanizma politik- tha Koço Angjushev- zëvendës/ kryeministër i ekonomisë.

Për këtë, disa komuna edhe krahas borxheve dhe llogarive të bllokuara, u “freskuan” me automobila tejet luksoz. Ministri i vetëqeverisjes lokale nuk kishte koment se si janë shpenzuar 50 milionë eurot e obliguesve tatimorë, por është i lumtur që shpenzimi i milionit zviceran do të kontrollohet.

Gjatë çdo faze të vlerësimit, do të kemi përfaqësues nga ambasada zvicerane që na ndjekin në çdo hap të zbatimit të projektit, që më gëzon- theksoi Suhejl Fazliu- ministër i vetëqeverisjes lokale.

Me këto një milionë euro pa kthim nga Zvicra do të riparohen rrugët, shkollat, shtëpitë e shëndetit dhe do të ndërtohen rrjete kanalizimi. Projektet pritet të përfundojnë në vitin 2020.

Ile Spasevski

 

 

 

 

Loading...

Shpërndaj me

Loading...