Një pushim i shkurtër nga një mënyrë jetese aktive mund  bëjë më shumë dëm sesa mendojnë shumica e njerëzve.

Vetëm dy javë pasivitet fizik mund  çojë, madje edhe te  rinjtë e shëndetshëm dhe  rinjtë, në humbjen e elasticitetit  muskujve dhe zhvillimin e yndyrës. Kjo mund  rrisë rrezikun e sëmundjeve  zemrës dhe diabetit tip 2.

Studiuesit në Institutin për Plakjen dhe Sëmundjet Kronike në Universitetin e Liverpulit po paralajmërojnë atë që kanë parë te njerëzit e shëndetshëm që morën pjesë në studim.

Këta individë nuk ishin as  sëmurë dhe as  trashë, dhe as nuk ishin në rrezik për diabetin, dhe pas 14 ditësh pasiviteti, u vërejtën ndryshime  vogla, por  rëndësishme në shënuesit që predispozojnë për rritje  rrezikut.

Ulja e aktivitetit fizik përfshin përdorimin e një ashensori në vend  shkallëve, marrjen e një autobusi në vend  ecjes dhe qëndrimit në shtëpi më shumë se zakonisht.

Pas dy javësh jetë joaktive dhe pa lëvizje, pjesëmarrësit e studimit humbën mesatarisht gati gjysmë kilogramë në masë  muskujve dhe fituan yndyrë. Rritja e yndyrës trupore në bark dhe rreth belit është një nga faktorët kryesorë  rrezikut për zhvillimin e sëmundjeve kronike.

Për më tepër, aftësia e këtyre individëve ra ndjeshëm, dhe pjesëmarrësit nuk ishin në gjendje  angazhoheshin në aktivitet fizik normal për aq kohë ose aq intensiv sa mundnin më parë (ecja, vrapimi, ngritja, etj.).

Funksioni mitokondrial, aftësia e qelizave për  rregulluar energjinë, gjithashtu u zvogëlua, por ndryshimi nuk ishte statistikisht i rëndësishëm.

Në nivel global, njerëzit janë duke u bërë gjithnjë e më joaktivë fizikisht për shkak  teknologjisë moderne dhe mënyrës së jetesës moderne: drejtimi i një makine, përdorimi i transportit publik,  përdorimi i ashensorëve, përdorimi i makinave që zëvendësojnë punën fizike.

Lajmi i mirë është që pasi  ktheheni në një mënyrë jetese aktive,  gjitha këto ndryshime u kthyen në normalitet brenda dy javësh.

Shkuarja në palestër disa herë në javë nuk do  zvogëlojë në masë  madhe efektet negative  jetesës së ulur (kompjuter, televizion, makinë, transport publik, kafene, librashitës).

Herë pas here ushtrimi është i mirë, por duhet  jetë aktiv gjatë gjithë ditës, duke përfshirë nganjëherë  ngriheni nga një pozicion i ulur dhe  bëni shëtitje  shkurtra ose  ushtroni.

Problemi është më i madh te  moshuarit që kanë një mënyrë jetese joaktive dhe që janë ndoshta në gjendje më  keqe shëndetësore dhe fizike sesa  rinjtë. Por kurrë nuk është vonë për  ndryshuar stilin e jetës tuaj dhe për  parë përmirësime shëndetësore.

Lloje  ndryshme  ushtrimeve siç është stërvitja e forcës kanë efektin e zvogëlimit  plakjes së muskujve, dhe ushtrimet kardio rrisin qëndrueshmërinë.

Çështja nuk është vetëm  shkoni në palestër një ose dy herë në javë, por edhe  ndërtoni një mënyrë jetese aktive ku kërkohet shëtitje ditore dhe shmangia e qëndrimit ulur gjatë gjithë ditës.

Loading...

Shpërndaj me

Loading...