Duke iu përgjigjur kërkesës së Prokurorisë Speciale, Gjykata e Lartë e Podgoricës caktoi 19 korrikun si fillimin e procesit gjyqësor ndaj të akuzuarve për grusht shteti në prag të zgjedhjeve parlamentare të vitit të kaluar në Mal të Zi. Në aktakuzë thuhet se 14 persona nga Serbia, Mali i Zi dhe Rusia i janë bashkuar grupit terrorist që 16 tetorin e vitit që shkoi ishte përgatitur për të sulmuar institucione shtetërore dhe për të vrarë ish-kryeministrin Milo Gjukanoviç. Në padi, pretendohet se kanë qenë dy shtetas rusë nismëtarët e komplotit, të cilët nga sa thotë organi i akuzës, kanë lidhje me qarqe zyrtare në Rusi dhe me formacione paraushtarake në Serbi. Aleksandar Singjeliç, i cili njihet si një paramilitar serb që mori pjesë në luftërat e ish-Jugosllavisë dhe në luftën e Ukrainës, përkrah rusëve, e pat bërë të ditur se u rekrutua nga agjenti i sigurimit rus, Shishmakov, i cili i dha 200.000 euro për përgatitjen e planit për grushtet në Mal të Zi. Dy deputetë të partisë opozitare malazeze, Fronti Demokratik, kanë qenë gjithashtu të përfshirë në këtë grup, Andria Mandic dhe Millan Kneshevic. Komploti, sipas autoriteteve malazeze, synonte goditjen e institucioneve shtetërore, por edhe bllokimin e anëtarësimit të Malit të Zi në NATO.

 

Shpërndaj me