Полицијата уапси едно лице кое во раните утрински часови нападна медицински персонал. Напаѓачот ги удрил и полицајците кои дошле да го заштитат персоналот во болницата „Свети Наум Охридски“. Мотивите на нападот сè уште не се познати. Директорот на болницата Иван Спировски рече дека нападот врз медицинскиот персонал бил жесток, додавајќи дека ваквите случаи не се ретки во болницата со која раководи.

По пријавата против напаѓачот, најавена е прекршочна пријава против две други лица кои го придружувале напаѓачот во моментот на инцидентот.

Министерство за внатрешни работи

„На 12.09.2019 година полицијата го лиши С.М. (31) од Скопје, затоа што околу 02:45 часот во општата градска болница „Свети Наум Охридски“ во Скопје физички го нападнал чуварот и двајца полицајци кои спроведувале службено дејствие по барање за интервенција по физички напад врз вработен во болницата. Исто така според Законот за прекршоци, ќе се покрене тужба против две други лица кои го придружувале лицето С.М.“

 Во Тетово пред извесно време имаше два напада, каде еден од нападнатите лекари се здоби со сериозни повреди на витални делови на телото. Законот за здравствена заштита, член 304 – д, предвидува дека лицето кое сериозно напаѓа или се заканува дека ќе нападне здравствен работник или здравствен соработник додека извршува службена должност или дава здравствени услуги, ќе се казни со парична казна или затвор до три години. Законот исто така предвидува дека ако напаѓачот е испровоциран од несовесно или грубо постапување на здравствениот работник, може да биде ослободен од казната. Здружението на лекари најави протест на 18 септември против насилството врз лекарите и се закани дека ќе ја бојкотираат работата доколку се повторат ваквите случаи на насилство врз лекарите на должност.

Бесиан Лека

Loading...

Shpërndaj me

Loading...