Таканареченото „Скопско крило“ на Движењето Беса се уште не доставило до Централниот регистар барање за промена на името на претседателот на партијата, од Билал Касами во Неџбедин Кахремани. Портпаролот на партијата, Орхан Муртезани рече дека тимот на адвокати ангажирани од нивна страна подготвува документација и во наредните денови се очекува да ги поднесат. Не е познато дали документацијата, освен потписите на 64 членови на Централниот совет, го има и печатот партијата.

Тоа е процес кој тече, за кој ние како движење Беса ангажиравме адвокат кој ја следи постапката за промена на името на поранешниот претседател и регистрацијата на пратеникот Неџбедин Кахремани како в.д. претседател на Беса во Централниот регистар. Овој процес треба да заврши со исходот кој ќе ги има печатите на партијата. За судијата е многу лесно да верификува преку потписите на членовите на Централниот совет кои се ставени за разрешување на поранешниот претседател. Ние сме убедени дека ќе ги добиеме печатите на партијата, бидејќи истиот Централен совет, кој го именуваше поранешниот претседател, го разреши истиот и назначи друг. Ние сме убедени дека законски, ние треба да ги добиеме печатите“, рече портпаролот на БЕСА, Муртезани.

Алсат М постави прашања до Централниот регистар да потврди дали примиле барање за именување на Кахремани за вршител на должноста претседател на Беса, но од оваа институција потврдија дека тие не добиле такво барања.

ЦЕНТРАЛЕН РЕГИСТАР:
Централниот регистар ве известува дека до вчера до 15:00 часот, не добил барање за промена на името на претседателот на политичката партија „Движење Беса“, од Билал Касами во Неџбедин Кахремани. Барањето се поднесува во електронска форма, а доколку истото се испраќа во текот на викендот, одговорот и разгледувањето ќе се направи на почетокот од следната недела.“

Ако Централниот регистар одговори негативно на барањето на Движењето Беса за промена на името на шефот на партијата, тогаш тие можат да поднесат тужба до Управниот суд против одлуката на Централниот регистар. И покрај процедурите, самиот Кахремани рече дека дури и ако одлуката на Судот не е во нивна полза, не се исклучува можноста за формирање на нова партија. Поддржувачите на Билал Касами вчера протестираа пред амбулантата на Кахремани во Тетово, барајќи од него да поднесе оставка од функцијата пратеник.

Вјолца Алити

Shpërndaj me