Јапонската компанија, „Токио електрик“ ќе мора да испушти радиоактивна вода од оштетената нуклеарна електрана Фукупима во Тихиот океан бидејќи нема доволно простор за нејзино складирање, соопшти министерството за животна средина на Јапонија.

Компанијата собра повеќе од еден милион тони контаминирана вода од цевките за ладење кои спречуваат топење на јадрото откако електраната беше оштетена во цунамито во 2011 година.

 

Loading...

Shpërndaj me

Loading...