Новоименуваната претседателка на Европската комисија, Урсула фон дер Лајен денеска во Брисел ги објави задолженијата коишто им ги додели на својот тим од 27 комесари, меѓу кои и поранешниот унгарски министер за правда, Ласло Трошањи, кој ќе биде нов комесар за соседство и проширување. Тој доаѓа на местото на Јоханес Хан, кој пак ќе биде задолжен за буџет и администрација.

За свои заменици Фон дер Лајен ги назначи Валдис Домборовскис, Франс Тимерманс, Маргрет Фештагер и Вера Јурова.

За иновации и млади ќе биде задолжена Бугарката, Марија Габриел, додека Ирецот, Фил Хоган ќе го добие секторот трговија.

Фон дер Лајен соопшти дека сака нејзината Комисија да биде флексибилна, ажурна и современа, посветена на Европа, која ќе ги слуша желбите на Европејците.

Следува целата листа на комесари која треба да биде одобрена и од страна на Европскиот парламент.

 

 

 

Loading...

Shpërndaj me

Loading...