Каталонскиот сепаратист Ким Тора, положи заклетва за нов лидер на шпанската покраина, Каталонија. Функцијата ја презеде формално во Барселона, а во понеделникот беше избран во каталонскиот парламент.

На церемонијата не присуствуваа претставници 0д шпанската влада.

Ком Тора е близок соработник со поранешниот каталонски лидер Карлс Пуџдемон.

 

Loading...

Shpërndaj me