Секретаријатот за спроведување на Охридскиот договор наскоро ќе престане да постои. Наместо тоа, ќе се формира Министерството за политички системи и односи меѓу заедниците. Алсат обезбеди Нацрт верзии на предложените законски измени на Владата и законот за организација на државните органи, кои се очекува да влезат во собраниска процедура и да бидат одобрени пред кампањата за претседателски избори.

„Започнавме разговори со коалиционите партнери и се надеваме двата закона за формирање на новото Министерство за политички системи и односи меѓу заедниците ќе се најде пред пратениците и да добиеме поддршка од најмалку две третини од пратениците во Собранието. Со ова министерство се заменува Секретаријатот за имплементација на Охридскиот договор, како што беше препораката на бриселските власти и јас ценам дека чекориме кон надминување на ситуацијата во која веќе го прифативме нормативниот дел што произлегува од Охридскиот договор“, рече Артан Груби, пратеник на ДУИ.

Пратениците во Нацрт законот сугерираат ова министерство, покрај овластувањата на секретаријатот, да ги добие и дел од надлежностите на Министерството за образование и култура.

ПРЕДЛОГ ЗАКОН:

Во состав на Министерството за политички системи и односи меѓу заедниците се:

–           Дирекцијата за развој и унапредување на образованието на јазикот на припадниците на заедниците,

–           Дирекција за афирмација и унапредување на културата на членовите на заедниците.

Секретаријатот ќе престане да постои веднаш по влегувањето во сила на Законот, а министерот кој ќе го води новото министерство ќе биде избран во рок од три месеци од влегувањето во сила на измените. ДУИ се надева дека ќе го води ова министерство и по нејзината реорганизација. Од Владата велат дека засега таквите промени не се дискутирани во извршната власт.

Во случај кога промените ги иницираат пратениците, Собранието бара оценка од страна на Владата. Во овој состав на извршната власт со Секретаријатот за спроведување на Охридскиот договор раководи вицепремиерот Хазби Лика.Тој беше во центарот на критиките поради неколкумесечното отсуство од работа и на владините седници.

Фатлуме Дервиши

Loading...

Shpërndaj me

Loading...