Универзитетскиот професор Изет Зеќири преку статус на социјална мрежа Фејсбук го коментираше ребалансот на буџетот за 2019-та година кој вчера го одобри Владата. Најголемите забелешки се во делот на капиталните инвестиции, односно нивното неисполнување.

„Ребаланс на буџетот за 2019 година НЕ УСПЕВААТ МИНИСТЕРИТЕ ВО КАПИТАЛНИТЕ ИНВЕСТИЦИИ, 24.5% ЗА 7 МЕСЕЦИ. Како резултат на неисполнување на капиталните инвестиции, Владата ги намалува капиталните инвестиции за 50 милиони евра со ребалансот на буџетот од 25,971 милиони денари или 442 милиони евра на 372 милиони евра. Владата и клучните министри на оваа влада исто така не успеваат да ги реализираат капиталните инвестиции и оваа година. Во 2019-та година се планира да се реализираат 442 милиони евра, додека динамиката на спроведување е депресивна, тие за седум месеци реализираа само 103 милиони евра, или вкупно 24,50%. Доколку продолжи со оваа динамика, таа ќе реализира капитални инвестиции како лани, само 31%, што ќе претставува неуспех на актуелниот владин економски тим. Парите за многу капитални проекти се намалени, вклучително и парите за капиталните инвестиции, како и намалувањето на парите за капитални инвестиции за многу проекти од интерес на Албанците. Помеѓу скратените проекти од 157 милиони денари или 2,55 милиони евра е и изградбата на објектот нао универзитетот „Мајка Тереза“ кој веќе неколку години по ред е предвиден во буџетот но со ребалансот се кратат парите за истиот. Погледнете ја табелата од реализацијата на капиталните инвестици по месеци“, пишува Зеќири.

Loading...

Shpërndaj me

Loading...