Присутноста на прополисот во нашето тело е многу важна, затоа што таа супстанција е сојузник на одбранбените клетки во организмот во нивната обврска спремно да ги дочекаат причините за бројни болести, а со тоа и ефикасно да го заштитат организмот.

Како перфектен фармацевт, пчелата ни покажува како да користиме прополис: да го чуваме во куќата, како таа што го чува во кошницата. Грутка прополис, тешка 40 до 50грама, треба да се стави во секоја просторија каде човекот одмара и спие.

Со неговото присуство и испарувачки мирис, прополисот дејствува на квалитетот на воздухот во просторијата, а освен тоа го дезинфизира просторот во кој живееме. Со гмечење на прополисот во текот на денот, вршиме дезинфекција на рацете. Кај пушачите тоа делува на намалување на желбата за тутунскиот чад.

Се препорачува прополисот во природна состојба да се набави од пчелар, или од саем на мед – каде директно се доаѓа до пчеларите: во капки, мелен или како грутки. На пазар често може да се најде во шишенца на кои пишува прополис капки ( и тоа во разни проценти, најчесто 20-30 проценти) но и не мора да значи. Прополисот наоѓа примена на многу начини во случај на разни болести.

Извор: енаука.мк

Loading...

Shpërndaj meLoading...