Археолозите откриле камен олтар, стар околу 1500 години во античкиот мајански град Ла Корона, длабоко во џунглата на северна Гватемала. Пронајден е најстариот споменик на локалитетот Ла Корона, кој датира од златното доба на цивилизацијата на Маите од 250-900 година.

Според анализата на резбите од олтарот откриено е како моќната Канул династија го започнала владеењето во 200 година над поголемиот дел од териториите на Маите.

“Откривањето на овој олтар ни овозможи да идентификуваме еден сосема нов крал на Ла Корона, кој наводно имал блиски политички врски со главниот град на царството Канул, Џибанчи и околината на градот Ел Перу-Вака”, вели Марчело Кануто, директор на Институтот на средноамеричко истражување на Универзитетот во Тулан.

Loading...

Shpërndaj me

Loading...