Дали Галилео Галилеј навистина ги кажал сите оние ужасни работи во неговото славно писмо за Сончевиот систем од 1613 година, кршејќи ја црковната доктрина? Или Католичката црква ги сменила неговите зборови за да може полесно да го прогласи за еретик?

Долго време изгубеното писмо, кое неодамна се појави во библиотечната архива во Велика Британија, конечно може да одговори на овие прашања.

Според Галилео, кога инквизиторските власти објавиле копија од неговото писмо како доказ за ерес, зборовите му биле сменети за да бидат навредливи. Галилео дури и приложил уште една копија од писмото за да докаже дека се било наместено.

Сепак, неодамна пронајдениот документ покажува дека приказната има и друга страна.

Пронајдено во библиотеката на Кралското друштво од страна на историчари од Италија во текот на минатиот месец, новооткриеното писмо собирало прашина со векови откако било заведено со погрешен датум. Изгледа дека е пронајден оригиналниот нацрт на писмото испратено од Галилео до неговиот пријател Бенедикт Кастел во 1613 година, и потпишано со иницијали Г.Г.

Деловите од текстот се преземени од: енаука.мк

Loading...

Shpërndaj me

Loading...