Од денес новинарите ќе можат да обезбедат бесплатни информации од Централниот регистар под услов однапред да ја наведат целта на истражувањето. Одлуката ја донела Владата. Меѓутоа, постапката за новинарите да добијат законски информации останува иста, што значи дека треба да се чека речиси еден месец. Во текот на брифингот со новинарите, новата директорка на Централниот регистар, Марија Бошковска-Јанковски, рече дека ако новинарите не сакаат да ја кажат целта на истражувањето, тогаш како алтернатива, мора да плаќаат за да ги добијат потребните информации.

 

Shpërndaj me