Според премиерот Заев освен законите што беа вратени за повторно гласање од страна на претседателот Иванов, десетици други закони, вклучувајќи ги и законите од планот 18, треба да поминат во Собранието до крајот на март.

Поранешниот претседател на Собранието, Тито Петковски, вели дека Собранието стана машина за гласање и оти пратениците немаат време да ги разгледаат, ниту пак се известени за содржината на законите од динамиката на честите законски гласања. Петковски оценува дека за пратениците достоинствено да ги претставуваат своите гласачи, внимателно треба да го разгледаат секој закон и да сносат одговорност за нивниот глас, а не да гласаат според договорите на политичките партии.

Министерот Дамјан Манчевски ги потврдува зборовите на Петковски и признава дека партиите имаат договор за голем број реформски закони. Сепак, Манчевски вели дека законите биле доволно разгледани и оти пратениците се запознаени со нивната содржина.

Од опозициската ВМРО-ДПМНЕ велат дека брзото донесување на закони се прави само колку да се каже дека е нешто изгласано, но квалитетот е во диспропорција со квантитетот.

ВМРО-ДПМНЕ:

Ние сме против пропишаните процедури во Парламент и злоупотребата на Деловникот, особено донесувањето на стратешките закони со пропишани рокови. Тоа не ни дава добри законски промени. На овој начин законите само фигурираат дека се одобрени, но нема квалитет, туку само квантитет.

Од 2016 до 2017 година, во Собранието поминале 42 закони, додека во периодот од следниве 15 дена парламентарното мнозинство има намера да помине уште околу 16 реформски закони, како и низа други измени кои фигурираат во агендата на Парламентот.

Бесиан Лека

Loading...

Shpërndaj me

Loading...