Е-училница или унифицираната национална платформа за продолжување на воспитно-образовниот процес на онлајн едукацијата ќе започне во среда. Министерот за образование, Арбр Адеми извести дека на веб страницата www.eduino.gov.mk ќе бидат објавени 15-минутни видео материјали подготвени од наставниците за сите училници и за сите задолжителни предмети.

Сега, според Адеми, пријавени се повеќе од 600 наставници кои покажаа подготвеност да ги подготват овие материјали и нивниот број се очекува да се зголеми. Овие наставници најавија подготовка на илјадници видео предавања кои ќе бидат контролирани и ќе се грижат да не се повторат, да имаат предавање на една тема. Во меѓувреме, додаде тој, наставата ќе продолжи дури и од далечина, преку првиот и вториот канал на јавниот сервис и со индивидуална организација на наставниците. Учениците или родителите на оние кои немаат технологија или паметни телефони за следење на часот, треба да пријават .

Арбр Адеми, министер за образование   

 “Овој начин на организирање и реализирање на образованието има предизвици. Според информациите што ги имаме од министерот за информатичко општество и јавна администрација, целата територија на земјата е покриена со интернет. Мислам дека добар дел од учениците, а особено студентите имаат технолошка опрема. Кога зборуваме за далечинско учење, не размислуваме за најновите камери и микрофони или специјална опрема.”

Платформата се однесува на основното и средното образование, а министерот Адеми не смета дека работата од далечина во високото образование претставува голем предизвик. Владата веќе ги одобри упатствата што им овозможуваат на наставниците и професорите да вршат проценки и да поставуваат оценки за учениците или студентите.

Арбр Адеми, министер за образование   

 “За проценките, како во основното, така и во средното и во високото образование, предвидено е наставниците да можат да ги оценуваат учениците, односно студентите. Бирото за развој на образованието сега подготвува упатства за сите наставници за тоа како да ги оценуваат учениците и студентите.”

Министерството за образование разгледува начини како да обезбеди интернет ваучери за семејствата кои немаат пристап, да ги користат за продолжување на образованието. Адеми очекува интерактивност и интерес од учениците и наставниците.

Fatlume Dervishi

Loading...

Shpërndaj me

Loading...