Од Владата не кажуваат јасно дали ќе биде закажана седница за разгледување, а подоцна и за можното разрешување на директорот на Бирото за јавна безбедност Лазе Велковски по скандалот со злоупотребата на неговиот службен автомобил со својата ќерка, за патување во странство. Пред неколку дена министерот за внатрешни работи, Оливер Спасовски, најави дека ќе предложи разрешување на Велковски на следната владина седница. Министерството за внатрешни работи веќе објави дека Одделот за внатрешна контрола и професионални стандарди ги извршил сите потребни контроли и подготвил извештај. Сепак, од Владата велат дека сè уште не е јасно дали Спасовски до владата ќе предаде предлог за разрешување, но нагласија ако тоа се случи, ќе го разгледаат.

„Предлогот на министерот Спасовски, ако биде доставен, ќе биде ставен на дневен ред во согласност со процедурите на следната владина седница.“

Според постапката, овој предлог ќе се дискутира директно на седницата, без претходно да помине на Комисијата за кадровски прашања која ја сочинуваат самиот министер Спасовски, вицепремиерот Анѓушев, вицепремиерот Хазби Лика и министрите Венко Филипче и Садула Дураку. Злоупотребата на службеното возило на Велковски беше го пријави опозицијата. Аферата предизвика големо незадоволство во јавноста, особено откако се дозна и дека не бил одобрен патен налог. За ВМРО-ДПМНЕ, скандалите во МВР ќе завршат само со оставка на министерот Оливер Спасовски.

Алсат-М

Loading...

Shpërndaj meLoading...