Норвешкиот остров Сомарој може да стане првото место на светот кое ќе биде „ослободено од времето“.

Со летната рамноденица на северната хемисфера, островот Сомарој, што значи „летен остров“, лоциран на северот од Норвешка, сака да ги замени часовниците со цветни венци и да се прогласи за првата слободна временска зона на светот.

На овој остров сонцето не заоѓа од 18 мај до 26 јули, или вкупно цели 69 дена. Откако ќе завршат долгите поларни ноќи кои траат од ноември до јануари, кога сонцето воопшто не излегува, локалните жители на ова место поголем дел од овие драгоцени летни месеци ги користат без оглед на конвенционалното мерење на времето.

Loading...

Shpërndaj me

Loading...