Подводната флора и фауна се збогатија со повеќе од 100 нови видови ретки растенија и жив свет. Откритието го потврдија група океански истражувачи за време на експедицијата Нектон во северозападниот дел на Атлантикот. Главен збор имале научници од универзитетот Оксфорд, укажувајќи дека се истражувало во подводен вулкан.

Се уште сме под импресии. Ги гледаме рамките на овие организми и нивните заедници за да имаме појасна претстава за тоа како можеме да ги истражуваме и понатаму“, рече Луси Уодал, водечки научник во “Нектон“.

Истражувачите земале аналитички материјал од длабочина од дури 1.500 метри во морето. Експедицијата започна пред една година и досега се анализирани многу нови примероци.

Шефкије Аласани

Loading...

Shpërndaj me