Кучето е најдобриот човеков пријател. Може да се каже дека скоро сите луѓе ги обожаваат кучињата. Тие се паметни животни, полни со љубов и најважно верни на своите сопственици. Тие се послушни цело време и се интелигентни скоро колку луѓето.

Кои раси се најпаметни помеѓу нив?

Бордер Коли

Бордер Коли е куче кое е рангирано на прво место на оваа листа. Тие се познати како енергични, паметни и акробастски кучиња. Живеат во чопор и нивниот животен век е од 10 до 17 години. Во 2011 години, беа прогласени за најпаметни, кога на вести беше објавено дека ова куче научило и изговара 1022 зборови.

Ротвајлер

Мирни, храбри и самоуверени кучиња. Нивното однесување е сигурно, стабилно и независно

Лабрадор Ретривер  

Најпознатата раса на кучиња. Тие се атлетска и разиграна раса. Популарни се по тоа што му помагаат на човекот, и слободно може да се водат со себе насекаде.

Златните ретривери пак, обожаваат вода. Лесно е да се тренираат, бидејќи се многу послушни.

Германски овчар

Тие се работни кучиња поради нивната снага, интелигенција, способност и послушност. Луѓето можат да се потпрат на нив кога им е потребна помош за спасување, трагање по нешто, особено за полициски цели.

Добермани

Нив ги сметаат за семејни, тие се помалку агресивни и разиграни. Најголемата карактеристика им е верноста.

Loading...

Shpërndaj me

Loading...