НАСА има намера да се врати на Месечината, но овојпат и да остане таму на долг рок. Според најавите од Американската асоцијација за вселенски истражувања, на површината на Земјиниот сателит ќе биде изградена база каде астронаутите ќе вршат истражувања. Истата ќе биде користена и како прва попатна станица за следната цел на вселенската агенција – а тоа е Марс.

Во целите кои си ги постави НАСА, до 2020 година и на Месечината и на Марс ќе бидат испратени апарати. Декада подоцна – и луѓе. Интересно е што напомош на НАСА ѝ се приклучува и руската Роскосмос.

Loading...

Shpërndaj meLoading...