Звукот на будилникот го прекинува мирниот сон и за помалку од секунда го крева крвниот притисок и ја забрзува работата на срцето.

Сега пак, научниците предупредуваат на уште поголема опасност – одложување на станувањето од кревет. Имено, со слушањето на алармот по втор, третпат, повторно се вознемирува срцето, и тоа во рок од неколку минути.

Научниците докажаа дека неколку одлагања на будењето наутро, помножено со работните денови може да резултира со нарушување на работата и на срцето и на нервниот систем.

Shpërndaj me