Британската премиерка, Тереза Меј денеска се обрати пред пратениците порачувајќи дека со својот глас тие имаат можност да го поддржат договорот за Брегзит или да се случи напуштање на Унијата без каков било договор. Премиерката Меј во изјава за локалните медиуми река дека разговарала со пратениците и околу можноста Парламентот да добие поголеми овластувања во врска со активирање на резервниот ангажман со Северна Ирска.

Таа обвинила и дека некои вобританскиот Парламент се обидуваат да го загрозат процесот на Брегзит и го повторила својот став дека одржување на нов референдум за излегување од унијата не е вистинскиот пат.

Меј повторно избегнала да одговори дали гласањето за Брегзит во Парламентот, закажано за 11 декември, ќе се одложи или не, а не дала одговор ниту на прашањето дали владата има план – Б, во случај Парламентот да го одбие договорот што таа го постигна со Брисел.

Loading...

Shpërndaj meLoading...