Во последните 24 часа надлежните органи донесоа 39 решенија за здравствен надзор, додека 111 граѓани се пријавени доброволно за самоизолација, со што бројот на лица во карантин се искачи на 9.964. Според полицијата, вчера во 7 случаи не биле почитувани мерките за самоизолација и тие граѓани се во процес на кривична одговорност.

Досега МВР известува дека се поднесени 21 кривична пријава. Три од нив се однесуваат на член 205 од Кривичниот законик за пренесување на заразни болести и 18 кривични пријави се по член 206 за непочитување на здравствени препораки за време на епидемија.

„Во текот на третата вечер меѓу 24 и 25 март, полицијата низ целата територија пријави 103 случаи на нарушување на полицискиот час. Во временскиот период од 21.00 до 05.00 часот синоќа во полициските станици биле приведени 63 лица, 31 биле само предупредени, а на последните 9 кривичните пријави им биле поднесени на лице место”, соопштуваат од МВР.

Во меѓувреме, јавните обвинителства од градовите доставија 21 кривична пријава до кривичните судови за казни од по 2.000 евра. Согласно член 206 од Кривичниот законик, 11 непослушни лица го нарушиле полицискиот час или не го почитувале двонеделниот карантин.

Скопје 6 лица – 33 годишен повратник од Франција на 12 март не ја почитувал самоизолацијата. Уште 5 други го нарушиле полицискиот час со движење со возила, еден од Сарај и четворица од Арачиново.

Битола – еден 32 годишен маж одел пеш во 22 часот во време на полицискиот час.

Гостивар – лице со моторцикл се движело за време на полицискиот час.

Кавадарци 4 лица – еден се вратил од САД, друг се вратил од Србија, а две лица од Грција го прекршиле карантинот.

Свети Николе 5 лица – тројца за нарушување на мерката за самоизолација и двајца за кршење на полицискиот час.

Дебар 3 лица – двајца ги отвориле прехранбените маркети, додека третиот е фатен како бега во областа на карантинот.

Берово – едно лице синоќа по полноќ го прекршило полицискиот час, соопштуваат од Обвинителството.

Според податоците на МВР, во последните 24 часа биле проверени 2.193 деловни простории, од кои само во еден случај бил евидентиран прекршок, со што вкупниот број прекршоци за две недели се искачи на 16. Од нив, полицијата соопшти дека во пет случаи биле изречени предупредувања, а шест случаи се гонети за кривично дело.

Аднан Ќаили

Loading...

Shpërndaj me

Loading...