Тим научници од Универзитетот МИТ и техничкиот Универзитет во Мадрид успеаја да создадат антена која што електромагнетните бранови, како што е Wi – Fi сигналот, ги собира и ги претвора најпрвин во наизменична, а потоа во еднонасочна струја. Напонот не е голем, изнесува околу 40 микро-вати, што е доволно да се напојува една лед сијаличка или да се наполнат батериите на некои помали потрошувачи.

Loading...

Shpërndaj me

Loading...