Во Кенија денеска почнува да се употребува вакцина против маларија за деца до две години, со што земјата стана трет регион во Африка каде што ќе се врши имунизација против болеста од која секои две минути во светот умира по едно дете.

Маларијата е болест која што ја пренесуваат посебен вид комарци. Најопасна за деца помлади од пет години, а вакцината е најважна бидејќи останатите мерки, како што се мрежите против комарци, не покажаа доволна ефикасност.

Loading...

Shpërndaj me

Loading...