Резултатите од едно неодамнешно истражување се уште една причина плус за да посегнете по шолја кафе бидејќи тоа може да ги зголеми шансите за долг живот.

Во студијата во која учествувале половина милион возрасни Британци, тие што пиеле кафе имале значително помал ризик од смрт за разлика од оние кои веќе 10 години не пиеле.

Кафето содржи над 1000 состојки кои би можеле да го објаснат овој резултат вклучувајќи ги и антиоксидантите кои ги штитат ќелиите.

Студијата е објавена денес во списанието ЈАМА Internal Medicine и е една од ретките  која покажува дека кафето има позитивно влијание врз здравјето на луѓето .

Loading...

Shpërndaj me

Loading...