Во Исланд, топлата геотермална вода се користи за загревање на домовите. Таа достигнува температура од 74 целзиусови степени и циркулира низ радијаторите кои испорачуваат топлина. За разлика од другите земји, Исланд почна да ја користи оваа топлина дури и под тротоарите, овозможувајќи топење на снегот и мразот за пешаците да не се лизгаат. Ова уште еднаш покажува како оваа држава максимално се грижи за своите жители со тоа што и на патиштата им обезбедува заштита од зимските студови.

Loading...

Shpërndaj meLoading...