Националниот музеј на природната историја „Симпсон“ поседува околу 144 милиони разни објекти. Во овој музеј има илјадници видови собрани пеперутки, околу 630.000 разни видови на птици, 20 милиони видови школки, повеќе од 5000 минерали од светот како и 35 милиони разни инсекти кои претставуваат само 30% од сите инсекти кои постојат во светот.

Јас бев вработен како стручен соработник и работев со пеперутки речиси 35 години. Оваа е суштината на моето постоење, знам се околу пеперутките. Целиот свет е полн со пеперутки, но ако ги гледаш од блиски, не можеш да ги забележуваш никогаш. Се работи за интересен, фасцинантен свет кој е практична вредност за човештвото“, вели биологот Роберт Робинс.

Ако ја гледате нашата колекција од блиску, ќе почнете да поставите многу прашања. Во врска со загадување на воздухот…вие можете да ги одговорите овие прашања само тогаш кога ќе ја поседувате оваа колекција на инсекти подолго време“, објаснува Флојд Шокли- ентомолог.

Инаку, инсектите, птиците и минералите се собрани од целата планета а не само од еден континент.

Вјолца Алити

Loading...

Shpërndaj me

Loading...