Милиони европјани имаат право на глас на изборите за Европскиот парламент, а првичните резултати покажуваат дека крајно десните партии остваруваат помали резултати од тоа што го предвидуваа набљудувачите на избориниот процес.

Изборите почна порано неделава со гласањето во Британија и Холандија,гласачите во Ирска и Чешка гласаа вчера, а денеска се гласа во Латвија, Малта и Словачка. Во останатите земји ќе се гласа утре.

Според некои првични анкети во Холандија гласачите ги поддржале партиите кои се посветени на Европската унија, а слични предвидувања има и во Ирска, каде што се прогнозира дека партијата на актуелниот премиер Лео Варадкар е во водство. Во Германија, предизборните резултати покажуваат дека партијата на канцеларката Ангела Меркел е во водство, а по неа е партијата на зелените.

Loading...

Shpërndaj me

Loading...