Од Министерството за здравство информираа дека е намален бројот на смртни случаи кај предвреме родените бебиња. Од 2016 година досега, бројот на смртни случаи е преполовен, односно од 25% во 2016 година, опаднал на 12%. Околу 80% од случаите кога предвреме родените бебиња не преживеале биле новороденчиња помали од 28 недели и полесни од еден килограм. На светско ниво, предвреме се раѓаат 15 милиони бебиња. На годишно ниво во нашата земја се раѓаат околу 600 новороденчиња.

 

Loading...

Shpërndaj me

Loading...