Четиринаесет метри под романското село Турда постои подземен забавен парк каде се наоѓа еден од најстарите рудници во светот за сол.
Ова се смета и дека е едно од најубавите места во светот. Русникот се вика Салина Турда и се верува дека е стар околу 2000 години. Се проценува дека содржи 3 милијарди тони резерви на сол.
Сепак, се користи како забавен парк каде има амфитеатар со 180 седишта, терени за голф, пинг-понг, како и за разни други спортови и рекреација. Од неговото отворање до денес го посетиле околу 2 милиони туристи.

Loading...

Shpërndaj me

Loading...