Со дигитализација ќе се справува со корупцијата и перењето пари. Северна Македонија ќе примени електронски систем за собирање и обработка на статистички податоци за спречување на корупција.

Претседателката на антикорупциската комисија Билјана Ивановска, вели дека овој систем ќе има поголем ефект во борбата против корупцијата.

Овој меморандум беше потпишан и од Министерството за внатрешни работи, а дел од проектот се и Министерството за правда, Државниот Завод за Ревизија, Академијата за судии и јавни обвинители. Во последниот извештај на Транспаренси Интернешнал за Перцепцијата на Индексот на Корупцијата за 2018 година, се вели Македонија забележала напредок, рангирајќи се на 93 место.

Еви Шкопи

Loading...

Shpërndaj meLoading...