Јавниот и државниот долг за осум години се дуплираше. Лани секој жител на Македонија должеше околу 2. 300 евра, без на оваа сума да бидат додадени последните задолжувања кои ги направи власта во заминување. Ова значи дека идната Влада речиси и да нема простор за нови задолжувања. Во моментов, според последната анализа на Фајнанс Тинк, ако економскиот раст е под три отсто годишно, државниот долг во кој влегува долгот на Владата, на општините и на  јавните фондовите ќе смее да се зголеми само за уште два насто од бруто домашниот производ. Експертите предупредуваат дека секое задолжување кое ќе биде над 41 отсто од БДП, тешко ќе се враќа.

Гледајте во најновото издание на емисијата „Економски Магазин“, вечерва во 22:30 часот

"Magazina ekonomike" – Debat mbi borxhin publik

Nai-post ni Alsat-M.TV noong Huwebes, Mayo 18, 2017

Shpërndaj me