ДУИ ја зацврстува позицијата за трансформирање на Секретаријатот за спроведување на Охридскиот рамковен договор во посебно Министерство за политички систем. Според ДУИ, министерството ќе има уште поголеми овластувања од секретаријатот, вклучувајќи и две директорски места, бидејќи нејзината извршна улога ќе има поголемо влијание. Организациониот секретар на ДУИ, Артан Груби, проценува дека со згаснувањето на секретаријатот, Охридскиот договор се зајакнува зашто тој е одамна дел од Уставот.

„Сметам дека целата оваа постапка само ќе го унапреди Секретаријатот во министерство и ќе ја зголеми тежината на Охридскиот договор. Сите надлежности на Секретаријатот се опишани во надлежностите на новото министерство, додавајќи и други овластувања. Министерството ќе биде многу помоќно од секретаријатот за спроведување на Охридскиот договор и сите вредности што произлегуваат од 2001 година и кои беа заокружени со уставните промени. Охридскиот договор е дел од Уставот кој секој има должност да го спроведува“, рече Артан Груби, пратеник на ДУИ.

Но, во военото крило на ДУИ размислуваат поинаку. Според нив, партијата не ги информирала за законските измени и згаснувањето на секретаријатот, иако Али Ахмети им вети дека сè ќе се направи според партиските консултации. Хазби Лика и Рафиз Алити бараат длабока дебата во партијата.

“Неодамна слушнавме гласини дека се формира министерство кое ќе ја унапреди имплементацијата на Охридскиот договор. Го истакнувам ова бидејќи имаше многу загриженост кај нашите другари од војната. Ние не реагиравме само поради каприц“, рече Рафиз Алити, поранешен член на ДУИ.

„Не знам кога ДУИ ја донесе оваа одлука, но знам дека е дел од договорот во Тирана. Денес кога се носи иницијатива за изготвување на законот сметам дека е многу разумно да се консултираат со сите страни за да се постигне подобар закон“, рече Хазби Лика, вицепремиер за имплементација на ОД.

Военото крило ја поддржува идејата секретаријатот да се трансформира само ако новото министерство се нарекува Министерство за имплементација на Охридскиот договор и политички систем. Но, ДУИ не се согласува со тоа, па веќе го поддржа и првото читање на законот во Парламентот.

Адријан Керими

Loading...

Shpërndaj meLoading...