Филмот на Теона Стругар Митевска, „Господ постои, името ѝ е Петрунија“
беше оценуван од жирито на Screen Media во Берлин, при што доби одлични
првични резултати.

Нашиот филм моментално се наоѓа на врвот на листата на жирито, заедно со
Öndög на Ванг Куанан, со просечна оцена од 2,8, иако „Господ постои, името ѝ
е Петрунија“ го очекуваат уште два резултати, со што веројатно e дека ќе се
искачи на самиот врв.

Инаку Screen Media за сите престижни фестивали, од рангот на Берлин,
Венеција и Кан, повикува 7 најдобри новинари-филмски критичари од целиот
свет кои заедно со уште еден филмски критичар од Screen International ги
оценуваат филмовите на скала од 0 (многу лошо) до 4 (одлично). Годинешната
жири комисија е сочинета од реномирани новинари од филмската фела од
престижните медиуми Dagens Nuheter – Шведска, Frankfurter Allgemeine –
Германија, Film Art – Русија, Die Zeit – Германија, The Paper – Кина, The
Morning Star – Велика Британија, Segnocinema – Италија и еден филмски
критичар од самиот Screen International.

Нашиот филм доби мешавина од оценки, меѓу кои и највисоката четворка
Паоло Бертолин од „Сегносинема“ што во моментов го рангира на првото
место, а пак по добивање на оценките и од Шведска и Кина, неминовно е дека
„Господ постои, името ѝ е Петрунија“ и ќе остане највисоко на оваа престижна
листа.

Инаку, Screen International е реномиран британски филмски магазин кој ја
покрива меѓународната филмска индустрија. Наменет е првенствено за оние кои
се инволвирани во глобалниот филмски бизнис, а датира уште од 1889 година
кога бил основан под името “Optical Magic Lantern and Photographic Enlarger”.

Истиот објавува дневни публикации и критики од филмските фестивали и
пазарите на Берлин – Германија, Кан – Франција, Торонто и Онтарио – Канада,
американските филмски пазари во Санта Моника, Калифорнија и Хонг Конг.

Се одржа светската премиера и прес-конференцијата на „Господ
постои, името ѝ е Петрунија“.
Македонската екипа дочекана со овации на официјалната прес-
конференција.

Во присуство на 100-тина новинари од светот и филмски критичари, вчера
изутрина македонската екипа на нашиот претставник за Златната мечка одржа
прес-конференција во прес центарот HYATT.

На прес-конференцијата ѝ претходеше ексклузивна затворена премиера на
филмот, исклучиво за новинарската публика и филмската критика, кои со
воодушевување и овации ја пречека нашата екипа.

На прес-конференцијата, која инаку предизвика огромен интерес меѓу
новинарите, се обратија режисерката Теона Стругар Митевска, продуцентката и
актерка Лабина Митевска, актерката Зорица Нушева (која го игра ликот на
Петрунија) и сценаристката Елма Татарагиќ.
Линк од пречек:

<iframe
src="https://www.facebook.com/plugins/video.php?href=https%3A%2F%2Fwww.fac
ebook.com%2FGodExistsHerNameIsPetrunya%2Fvideos%2F421224291751535%2F
&show_text=0&width=267" width="267" height="476"
style="border:none;overflow:hidden" scrolling="no" frameborder="0"
allowTransparency="true" allowFullScreen="true"></iframe>

Во 16 часот следеше и светската премиера на филмот во преполната главна сала
на фестивалот Berlinale Palast, чијшто капацитет е 1800 седишта.
Фотографиите од црвениот тепих може да се погледнат на:

Благодариме на фотографиите @Beata Siewicz!

Publiée par Господ постои, името ѝ е Петрунија/God exists, her name is Petrunya sur Lundi 11 février 2019

(Photo Credit: Beata Siewicz)

Фотографии од официјалната прес-конференција може да се погледнат на:

Благодариме на фотографиите @Beata Siewicz!

Publiée par Господ постои, името ѝ е Петрунија/God exists, her name is Petrunya sur Lundi 11 février 2019

(Photo Credit: Beata Siewicz)

Повеќе за настаните врзани со промоцијата на „Господ постои, името ѝ е
Петрунија“, погледнете на официјалната страница на Берлинале, на:
https://www.berlinale.de/en/programm/berlinale_programm/datenblatt.html?film_id=
201916992

Loading...

Shpërndaj me

Loading...