Малдивите се светски познати по своите неверојатно живописни плажи.

Со едноставно пребарување на интернет можете да видите фотографии од плажи со најбистрата вода на светот, совршено ведри неба и… песок што свети навечер?

Така е, фотографиите се вистински, без фотошоп. Некои плажи на Малдивите светат навечер, но не поради човек што испрскал флуоресцентна боја преку песокот.

Организмите одговорни за оваа сина светлина се нарекуваат остракод ракови, исто така познати како ракчиња од семе. Тие обично се долги околу 1 милиметар и можат да испуштаат сино светло неколку секунди, понекогаш дури и за една минута или подолго.

Се верува дека овие славни (иако непредвидливи) прикази се создаваат од масовна смртност на остракоди, што е тажна, но спектакуларна глетка.

Ако некогаш сте помислиле да ги посетите Малдивите, сега имате уште една причина за да го резервирате вашиот лет. На ваше задоволство, оваа појава не е присутна само таму.

Волшебната сина светлина се појавува и во Јамајка, Пуерто Рико, Белгија и Сан Диего (во Сан Диего сината светлина е предизвикана од биолуминесцентни алги).

Loading...

Shpërndaj me

Loading...