Mashtrimet e investimeve që përfshijnë kriptomonedhat si bitcoin dhe tregtia në valutë të huaj janë trefishuar në një vit, me mesatarisht humbje prej 14,600 funte, sipas Autoritetit të Mbikëqyrjes Financiare në Mbretërinë e Bashkuar.

Rregullatori dhe organi i policisë që operon në këtë fushë po paralajmëron publikun të jetë i kujdesshëm ndaj këtyre mashtrimeve, të cilat në mënyrë tipike premtojnë kthime të larta dhe shpesh kryhen nëpërmjet platformave false tregtare. Më shumë se 27 milion pound u humbën nga mashtrimet që përfshijnë të ashtuquajturat kripto-asete dhe investimet e forexit në 2018-19, tha FCA.

‘Crypto-assets’ është një term i gjerë që mbulon shumë lloje të ndryshme të produkteve. Më të popullarizuara përfshijnë asete si bitcoin dhe litecoin. FCA i quan këto “monedhat e këmbimit”, edhe pse shpesh quhen kriptomonedha.

Numri i mashtrimeve të tilla është raportuar se është trefishuar vitin e kaluar në 1,834 nga 530 në 2017-18.

Mashtruesit shpesh përdorin mediat sociale për të promovuar platformat e tyre tregtare “që pasurojnë”, tha FCA. Postimet shpesh përdorin përkrahje të rreme të historive të famshme dhe imazhe të artikujve luksozë, teksa shikon dhe makina të shtrenjta, që lidhen me faqet e internetit me pamje profesionale ku konsumatorët janë të bindur për të investuar.

Investitorët shpesh do të priren për të besuar se investimi i tyre i parë është me sukses një fitim. Mashtruesi pastaj do të kontaktojë viktimën për t’i nxitur ata që të investojnë më shumë para ose të prezantojnë miqtë dhe familjen, por përfundimisht kthimet ndalet, llogaria e klientit është e mbyllur dhe mashtruesit zhduket pa kontakt të mëtejshëm.

Loading...

Shpërndaj me

Loading...