Maqedonia nuk mund të përballet me një fluks të ri emigrantësh nga Siria. Kjo për shkak se vendi nuk është më në listën e emigrantëve që transitojnë nëpër vendet e Ballkanit. Duke komentuar paralajmërimet e ministres së mbrojtjes Shekerinska, se sulmet ajrore në Siri mund të sjellin emigrantë të rinj, Jasmin Rexhep i shoqatës “Legis” tha se një gjë e tillë nuk mund të ndodh pasi shumica e tyre do të ndalen në Turqi.

Atë që e kemi si njohuri nga terreni se numri i refugjatëve në periudhën e kaluar nga Siria në vendet përreth është rritur për 1 milion, që është një numër i madh, tani për tani ajo nuk ka asnjë lloj efekti drejt vendeve tjera, jashtë Turqisë. Duke pasur parasysh numrin e refugjatëve që kalojnë nga Turqia në Greqi dhe nëpërmjet rrugës së re, Shqipëri, Mali Zi drejtë Bosnjës, Maqedonia nuk do të jetë seriozisht e prekur me numër të madh të refugjatëve -tha Jasmin Rexhepi, Kryetar i Shoqatës “Legis”.

Ndërsa drejtuesit e Shoqatës “Kalliri i Mirësisë” thonë se vendi mund të përballet me fluks të ri emigrantësh, andaj kërkojnë ndihmën e Institucioneve.

Ne jemi të shqetësuar edhe pas deklaratave të shumta nga lidership të ndryshëm nga Turqia e tjera, se mund të ketë grupe të emigrantëve të rinj të cilët drejtohen kah vendet tona. Duke u bazuar në përvojën e kaluar ne kësaj radhe duhet të jemi më të përgatitur dhe t’i eliminojmë të gjitha dobësitë të cilët kanë ndodhur në periudhën e kaluar – u shpreh Rufat Sherifi, Kryetar i Shoqatës Humanitare “Kalliri i Mirësisë.

Që nga shpërthimi i dhunës në Lindjen e Mesme, nëpër territorin e Maqedonisë kanë kaluar mbi 800 mijë emigrantë, ndërsa dhjetëra prej tyre akoma qëndrojnë në kampin për emigrantë në afërsi të kufirit me Serbinë në Tabanoc.

Valmira Zendeli

Shpërndaj me

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com