Hidhni një sy në shportën tuaj të frutave. Ju mund të shihni banane, mollë, rrush, portokall dhe ndoshta avokado ose ananas. Supermarketet mund të na furnizojnë me pothuajse çdo lloj frutasg, pavarësisht sezonit. Por në qoftë se frutat nuk kanë shijen që ju kujtohet nga fëmijëria juaj, mund të ndodhë që ajo të jetë ruajtur për një kohë kaq të gjatë, duke përdorur teknika moderne. Madje mund të jetë ruajtur që prej vitit të shkuar.

Javën e kaluar doli se një kompani britanike ka shpikur një mënyrë për të ngadalësuar pjekjen e bananeve në mënyrë që ato të mund të ruhen për 70 ditë – që do të thotë se mund të transportohen 4,500 milje nga Karaibet apo Amerika Latine në Britani të Madhe pa pësuar asnjë ndryshim.

Supermarketet insistojnë që bananet të mbërrijnë ende të gjelbra, kështu që membranat vendosen në arkë për të filtruar etilenin, një gaz që shkakton pjekjen bananeve.

Pemë të tjera mund të udhëtojnë të gjatë duke përdorur teknologji të ngjashme, dhe studimet kanë treguar se kjo mund të ndikojë në shijen e saj.

Pasi frutat dalin nga frigoriferët, kanë humbur lëndët ushqyese dhe antioksidantët.

Luleshtrydhet -Frutat e buta, si luleshtrydhet, gjithashtu janë shumë të ndjeshme.

Teknikat e prodhimit modern, duke përfshirë përdorimin e dritave LED për të imituar dritën e diellit, kanë zgjatur sezonin vendas të kultivimit nga vetëm gjashtë javë 25 vjet më parë në gjashtë muaj sot. Importet nga Spanja, Maroku dhe Egjipti mbushin boshllëqet sezonale.

Sapo të hapen, luleshtrydhet mund të zhvillojnë myk gri nëse mbahen në ambient të ngrohtë.

Paketimi i “atmosferës së modifikuar” mund të zgjasë edhe jetën e tyre.

Për të marrë jetëgjatësinë maksimale dhe për të siguruar që ata të përfundojnë udhëtimin në gjendjen më të mirë, bananet korren shumë shpejt, për t’u dërguar në portin më të afërt.

Aty, ata vendosen në një gjendje animimi të pezulluar, duke i ndaluar ato që të prodhojnë gaz natyral të pjekjes, etilen.

Ato ftohen dhe vendosen në frigoriferë në temperaturë 13 gradë. Kjo i lejon që të ruhen gjatë transportit. Me të mbërritur, bananet futen në dhomat gjigante të pjekjes, ku temperatura është ngritur dhe në ton shpërndahen me përqendrime të ulëta të gazit etilen.

Përqendrueshmëria e ulët e etilenit besohet të jetë i padëmshëm. Në këto dhoma, bananet ndryshojnë ngjyrë nga jeshile në të verdhë.

Por nëse ju merrni banane jeshile në shtëpinë tuaj dhe i ruani ato në frigorifer, shpejt do të myken dhe nëse i nxirrni në temperatura të ngrohta, ato nuk do të piqen, kjo pasi i ftohti i frigoriferit ndikon në strukturën e murit qelizor të frutave tropikale.

Teksa kërkesat për ananas rriten gjithnjë e më shumë në tregje, pasi të piqen në pemë, ato nuk rezistojnë gjatë.

Por nëse ruhen në temperatura mes 7c dhe 12c ato mund të mbahen për tre deri në katër javë, gjë që u lejon atyre të transportohen me anije në enë frigoriferike.

Rrushi– Edhe rrushit i është shtuar jetëgjatësia. Në varësi të varietetit, rrushi mund të ruhet për dy deri në gjashtë muaj, megjithëse shumica e tyre do të prisheshin shpejt nëpër rafte, veçanërisht ato në Evropë.

Për ta ruajtur, ai futet në temperatura rreth 0 gradë, në dhoma me lagështi të larta për të parandaluar rrudhosjen.

Ata gjithashtu do të tymosen me dyoksid squfuri për ta ruajtur dhe për të parandaluar shpërthimin e mykut. Ky element mund të shkaktojë reaksione alergjike në disa njerëz.

Portokalli dhe limonët – Portokalli dhe limonët mund të ruhen deri në tre muaj, për aq kohë sa ato trajtohen me kujdes. Ato futen në temperatura mes 0c dhe 8c, ose pak më ngrohtë për limonin.

Ata gjithashtu mund të trajtohen me një fungicid, por mund të mbulohen edhe me një element dylli, i cili do të ndihmojë në ruajtjen e lagështirës brenda frutave, ndërsa gjithashtu përmirëson pamjen e saj.

Nëse korret kur është ende jeshile, limoni mund të ruhet për një periudhë më të gjatë.

Mollët– Pas korrjes, mollët e destinuara për ruajtje afatgjatë vendosen në depo të ftohta të mbushura me një përzierje të gazrave për të ndaluar pjekjen. Ashtu si me banane, qëllimi është të ndalojë çdo lëshim të gazit etilen. Ata gjithashtu trajtohen shpesh me SmartFresh, një “prodhim enhancer” sintetik, përbërësi aktiv i të cilit është 1-metilciklopropen.

Kjo gjithashtu redukton prodhimin e etilenit, në mënyrë efektive ‘duke vënë fruta në gjumë’. Teknikat nënkuptojnë se mollët mund të rrojnë më shumë se një vit, ndërsa dyqanet shesin në çdo periudhë.

Kivi

I njohur si vreshti kinez, fruti i Kivit i riemërtua në riemërua në fillim të viteve 1960 nga kultivuesit në Zelandën e Re.

Kivit vazhdojnë të piqen edhe pasi korren nga pema, duke ndryshuar nga frut i fortë me aciditet të lartë në i butë dhe i ëmbël.

Kontrolli i temperaturës është çelësi. Në rreth 0c, kivi mund të ruhen për tre deri në pesë muaj.

Ndërsa Kina është prodhuesi më i madh i kivit në botë, Zelanda e Re është gjithashtu një lojtar i madh. Produkti i saj udhëton në Britani të Madhe në anijet e ftohjes të njohura si ‘reefers’.

Udhëtimi zgjat 4-5 javë nëpërmjet Kanalit të Panamasë, me çdo anije që mban 50 milionë kivi.

Frutat e kivit të qëndrueshme mbijnë pas disa ditësh kur ruhen në temperaturë dhome, por ato mund të mbahen për disa javë ose më shumë në frigorifer.

Avokado– Edhe ato korren të pangrënshme në Spanjë, Izrael Kaliforni, Peru dhe Afrikën e Jugut

Pasi të këputen nga pema, ato do të ftohen me ujë, pastaj do të ruhen në mes të 5c dhe 12c dhe do të mbahen deri në katër javë.

Kur ato janë gati për t’u shitur, fruti mund të rritet dhe piqet duke përdorur gazin etilenit. Për të përshpejtuar procesin, vendosini ato në një qese letre ngjyrë kafe me një banane ose një mollë.

Boronicat

Pjesa më e madhe eksportohet nga Amerika e Veriut dhe mbajtja e tyre e freskët nuk është detyrë e lehtë, sidomos pasi ato janë korrur thuajse të pjekura.

Pasi të korren, ato i nënshtrohen një procesi ftohjeje dhe më pas futen në frigorifer.

Ata duhet të qëndrojnë në gjendje të mirë për dy javë dhe mund të zgjasin edhe disa javë në frigorifer në shtëpi, edhe pse ftohja më e ngrohtë vendase do të thotë se ato mund të prishen shpejt.

Loading...

Shpërndaj me