Ministri i Ekonomisë, Kreshnik Bektesi, kërkon t’i bindë ambientalistët dhe OJQ-të se prerja e druve në malin Vodno do të jetë ekonomikisht të levërdishme. Bekteshi shpreson se punimet e ndërtimit në Vodno nuk do të ndalen dhe në të njëjtën kohë eko-shoqatat do të marrin informacion të saktë nga Qeveria mbi ndikimin në mjedisin jetësor.

Unë jam i bindur se rrjeti i gazsjellësit për Maqedoninë është më se i nevojshëm, duke pasur parasysh se nuk kemi shumë alternativa sa i përket furnizimit me energji. Por, në të njëjtën kohë, i respektoj të gjitha organizatat joqeveritare, kështu që ne, si Qeveri, jemi shumë transparentë dhe i ftojmë që të ulemi së bashku në një tryezë të rrumbullakët për të folur për përfitimet dhe ndikimet në mjedisin jetësor – deklaroi Kreshnik Bekteshi, ministër i Ekonomisë.

Ndërsa vetëm para disa ditëve edhe zëvendës-kryeministri Angjushev përmendi se nuk mund të evitohet prerje e vogël e pyllit kur realizohen projekte në infrastrukturë. Me Ligjin e ri për energjetikë, komunave u jepet mundësi që të formojnë kompani për shpërndarjen e gazit deri tek konsumatorët final. Nga institucionet ndërkombëtare financiare tashmë ka arritur konfirmimi se do ta mbështesin këtë projekt me 50 milionë euro.

Ai gazsjellës që e kishim deri tani në dhjetë vitet e fundit ka kapacitet nominal prej 800 milionë metra katrorë. Ne flasim për 3 miliardë shtesë. Kjo është katër herë më shumë sesa ai ekzistues të cilin, të theksoj, ne e shfrytëzojmë shumë pak – tha Mitko Andeevski, këshilltar i kryeministrit.

Kundër gazsjellësit magjistral që duhet të kalojë nëpër Vodno dhe të dërgojë gaz natyror drejt Tetovës dhe Gostivarit, u ngritën një numër i madh i shoqatave ekologjike dhe organizatave joqeveritare. Ato druajnë se Vodnos do t’i ndodhë katastrofë ekologjike. Ky intervenim ndërtimor në malin mbi Shkup është në gjatësi prej 11 kilometrash.

Ile Petrevski

Loading...

Shpërndaj me