Kompania finlandeze Solar Foods, ka gjetur një mënyrë për të prodhuar ushqim të pasur me proteina të quajtur Solein me energji elektrike, ujë dhe ajër, duke përdorur një proces miqësor me mjedisin. Përshkruar si proteina më miqësore ndaj mjedisit në botë, Solein prodhohet duke aplikuar energji elektrike në ujë për të çliruar flluska të dioksidit të karbonit dhe hidrogjenit. Mikrobet pastaj shtohen tek lëngu për të ushqyer flluska të dioksidit të karbonit dhe hidrogjenit dhe prodhojnë Solein, i cili pastaj thahet dhe shndërrohet në pluhur. Është një proces i fermentimit natyral, por kërkon një reaktor të veçantë që me sa duket i përngjan një prej atyre fenerëve të vjetër të naftës. Solein ka një përmbajtje proteine ​​prej 50% dhe një pamje dhe shije të ngjashme me miellin e grurit. Ajo mund të përdoret në të gjitha llojet e dietave dhe mund të shtypet 3D për t’i dhënë formë dhe konsistencë më të madhe. Solein do të inaugurohet në fund të vitit 2021 dhe do të prodhojë 50 milionë ushqime në vit, duke arritur dy miliardë ushqime deri në fund të vitit të ardhshëm. Fillimi gjithashtu po bashkëpunon me Agjencinë Hapësinore Evropiane për furnizime ushqimore me astronautët në një mision në Mars.

Loading...

Shpërndaj me

Loading...