Qytetarët e Maqedonisë shpenzojnë ndërkaq të huajt investojnë. Kjo shprehi patjetër të ndryshojë nëse duam që Maqedonia të bëhet ekonomi e fuqishme me orientim në eksport, vlerëson profesori Vlladimir Gligorov nga Institutit i Ekonomisë së Vjenës. Investimet patjetër të arrijnë mbi 20 për qind të Prodhimit Bruto Vendor dhe të sigurohet prezencë e produkteve vendore në tregun evropian. Ky është shtytësi kryesor elementar që do të sjellë zhvillim në vend, tha Gligorov, para biznesmenëve vendorë dhe krerëve të Qeverisë.

Zhvillimi i veprimtarisë sipërmarrëse vendore është kyçe për një shtet. Është në rregull nëse ka investime të huaja dhe teknologji, kjo është në rregull, por nga aspekti makroekonomik dhe nga pikëpamja e zhvillimit, vendi patjetër të ketë potencial personal të sipërmarrjes- deklaroi Vlladimir Gligorov, Instituti i Vjenës për Studime Ndërkombëtare Ekonomike.

Nga Qeveria paralajmëruan masa për mbështetjen e kompanive me orientim në eksport dhe sigurimin e kushteve të njëjta për të gjithë investitorët, pa marrë parasyash a janë vendore a të huaj.

Për momentin kemi rreth 50 për qind pjesëmarrje të eksportit në PBV. Ky numër në tremujorin e dytë të vitit 2017 është rreth 53 për qind. Nëse nuk arrijmë 60, 65 apo 70 përqind, nuk mund të kemi rritje serioze- deklaroi Koço Angjushev, zëvendëskryeministër për Çështje Ekonomike.

Gligorov prezantoi shifër që shkaktoi reagime në sallë. Nëse ekonomia shënon rritje mesatarisht katër për qind, qytetarët do të kenë standard përafërsisht të njëjtë me shtetasit e BE-së, madje pas 30 viteve.

Ai që tani ka 20 vite, pas 30 viteve, më saktë, kur do t’i bëjë 50 vite, do të mund të jetojë me standard mesatar në BE- tha Vladimir Gligorov.

Jam i bindur se nuk duhet të presim 30 vite të arrijmë 90 përqindshin nga ajo që nënkupton mesatare në Evropë. Ja kjo arrihet me rritje prej 4 për qind. Mendoj se ekonomia e Maqedonisë mundet shumë më tepër- shtoi kryeministri Zoran Zaev.

Me vite të tëra, partneri më i madh tregtar i Maqedonisë është Gjermania. Këtë vit në vendin e dytë është Britania e Madhe, ndërkaq, vijojnë shtetet fqinje si Greqia, Serbia dhe Bullgaria.

Mirko Trajnovski

Shpërndaj me