Anija e parë hapësinore me financim privat është shkatëruar pasi u përplas në sipërfaqen e Hënën. Arsye për rrëzimin e saj ishte një defekt në motorin kryesor. Anija izraelite e quajtur Beresheet u përpoq të ulët butësisht në Hënë, por pësoi problem teknik gjatë zbritjes së saj në sipërfaqen e Hënës. Qëllimi i misionit ishte të merrte fotografi dhe të kryente eksperimente. Vetëm agjencitë hapësinore qeveritare nga ish-Bashkimi Sovjetik, SHBA-ja dhe Kina kanë bërë ulje të suksesshme në Hënë. “Ne nuk ia dolëm, por patjetër u përpoqëm”, tha iniciatori i projektit, Morris Kahn. Beresheet, ishte një projekt i përbashkët midis “SpaceIL”, një organizatë jofitimprurëse izraelite e financuar privatisht dhe Industrive hapësinore të Izraelit.

Alsat

Loading...

Shpërndaj me

Loading...