Стопанската комора на Македонија – Турција застана на страната на турскиот претседател Реџеп Таип Ердоган. Претседателот на Комората, Туна Ејуп Кахвеџи, за Алсат М потврди дека ги прекинале сите односи и соработка со Јахја Кемал, весникот Заман, Башак Турс, Кале керамика и со Шоу – хем од Гостуивар.

Кахвеџи вели дека одлуката за прекин на соработката со дел од компаниите го направиле пред обидот за пуч, додека со останатите по 15 јули годинава, по неуспешниот обид за соборување на Ердоган. За Кахвеџи нема ништо спорно во прекинувањето на соработката и тврди дека се е поткрепено со документи.

„Ние во процесот на донесување одлуки секако дека не можевме да ги знаеме мислите и чувствата на компаниите и не можевме да одлучиме врз основа на претпоставка, за нас треба да има и конкретни докази и податоци за да преземеме конкретни чекори. На пример МИБА, се основаше во октомври 2015 – та година и веднаш изјавија дека се партнерска институција на ТУСКОМ од Турција. Па врз основа на тоа, бидејќи ТУСКОМ е дел од терористичката организација ФЕТО, ние донесовме одлука за прекин на односите со тие институции“, рече Туна Ејуп Кахвеџи – претседател на МАТТО.

Кахвеџи вели дека тие како Комора ги предупредувале компаниите да престанат со соработката со организација ФЕТО, но дел од фирмите не ги земале во предвид предупредувањата, па затоа се прекинати односите и секаква соработка со нив. Кахвеџи предупреди дека сите Балкански земји мора да внимаваат.

„Се додека екстензиите на оваа терористичка организација постојат во Македонија, турските бизнисмени кои се лојални кон Труција и кон нашата братска и пријателска држава Македонија, никогаш нема да бидат безбедни во Македонија. И истите тие знаат и во Македонија да преземат чекори слични на оние во Турција. Нивното постоење во Македонија нема да дејствува позитивно во заедничките економски односи, напротив ќе претставува закна за безбедноста на турските бизнисмени и инвеститори“, додава Кахвеџи.

Минатите денови компаниите кои се поврзуваат со Фетула Ѓулен тврдеа дека не стравуваат за својата иднина. Без исклучок, демантира дека се финансирани од организацијата на проповедникот, а велеа дека се сигурни дека ќе продолжат да работат затоа што доследно ги почитуваат законските прописи во Македонија.

Верица Павлоска

Shpërndaj me