Уставниот суд на Република Македонија примил иницијатива за оценка на уставноста на Законот за т.н. специјално обвинителство. Тоа значи, дека барем потенцијално, се отвара можност целиот Закон со кој беше избрана Катица Јанева да биде прогласен за неуставен, а со тоа да стане неуставно и Обвинителството кое треба да ја расчисти аферата со прислушувањето.

Иницијатавата ја поднел адвокатот Томе Тодоровски од Свети Николе. За АЛСАТ М тој вели дека ја испратил иницијативата по препорачана пошта набрзо откако бил донесен Законот за т.н. специјално обвинителство, а мотивот е негово лично убедување.

„Иницијативата се однесува на целиот Закон за специјалното обвинителство. Сметам дека решението не е во согласнот ниту со Уставот на Република Македонија, ниту со постоечкиот Закон за јавно обвинителство“, рече Томе Тодоровски, Адвокат.

Тодоровски не знае дали неговата иницијатива е единствена. Во кој и да е случај вели дека не му е првпат да поднесува иницијатива до Уставниот Суд. Досега имал неколку. Но најпозната во јавноста е онаа кога со уште неколку подносители го обжалија Законот за знамињата во 2005-тата, што резултираше со укинување на неколку одредби од тој Закон две години подоцна. Овој случај предзивика големи бранувања на политичката сцена а резултираше и со оставка на тогашниот претседател на Уставниот Суд, Махмуд Јусуфи.

И додека се очекува датумот кога Уставниот Суд ќе одлучува за Законот кој треба да го расчисти скандалот со прислушувањето, стигнаа критики на сметка на Катица Јанева и од Јавните обвинители. Вчера имале состанок и побараа повеќе пари и надоместоци и за нив, како што барала и Јанева.

Shpërndaj me