Kuvendi nesër do të votojë leximin e tretë të Ligjit për përdorimin e gjuhëve. Në koordinimin e sotëm, partnerët e koalicionit bashkë me opozitën shqiptare dhe me kryetarin e Kuvendit, Talat Xhaferi kanë vendosur që seanca për leximin e tretë të mbahet në orën 13. Nga kabineti i kryetarit të ligjvënësit nuk bëjnë të ditur mënyrë se si do të veprohet në seancën e nesërme, respektivisht si do të kalohet ligji duke pasur parasysh mbi 35 mijë amendamentet e VMRO-DPMNE-së. Kreu i VMRO-DPMNE-së, Hristijan Mickoski shqyrtim të amendamenteve dhe veprim të logjikshëm të shumicës ndaj opozitës. Ai konfirmoi se opozita do të marrë pjesë në seancën kur do të jetë edhe pika për shqyrtimin e amendamenteve për ligjin e gjuhëve.

Edhe njëherë bëj thirrje për veprim të logjikshëm. Të shmangen veprimet devijuese në Kuvend, miratim i këtij ligji me dhunë. Ftoj që të ketë shqyrtim të amendamenteve dhe hapje të diskutimin për to, veprim të cilin VMRO-DPMNE-ja e pret në seancën e nesërme. Gjithçka tjetër do të nxisë pasoja për atë që do të vendosë të thyej ligjet por edhe për ata të cilët mbështesin këto procedura – deklaroi Hristijan Micskoski, kryetar i VMRO DPMNE-së.

Ditë më parë kryeministri Zoran Zaev paralajmëroi miratimin e ligjit të gjuhëve brenda javës në vijim. Zaev në të njëjtën kohë hodhi poshtë ofertën e VMRO-DPMNE-së për ta tërhequr nga procedura Ligjin për përdorimin e gjuhëve duke i mundësuar mbështetjen e VMRO-së në Kuvend rreth ligjeve reformuese. Nga ana tjetër, vetë Mickoski hodhi poshtë akuzat për qasje jo konstruktive dhe jo të përgjegjshme në Kuvend, duke akuzuar në të njëjtën kohë shumicën dhe Qeverinë për terror ndaj opozitës. VMRO-DPMNE-ja ka paralajmëruar tashmë disa herë se rast mos shqyrtimi të amendamenteve ndaj Ligjit të gjuhëve, shumica do të rrezikojë proceset reformuese, duke paralajmëruar kështu edhe tërheqje nga grupet e punës dhe mos mbështetje të ligjeve reformuese, miratimi i të cilëve kërkon 2/3 e votave. Shumica parlamentare pret që për dallim nga leximi i dytë, në fazën e tretë ligji të votohet nga 71 deputet. Ligji për përdorimin e gjuhëve u votua më 11 janar, ndërsa më 17 janar Presidenti Ivanov njoftoi mos dekretimin e tij nën arsyetimin se i njëjti bie në kundërshtim më Kushtetutën dhe cenon karakterin unitar të vendit.

Adrian Kerimi

Shpërndaj me